Scandinavië : Jotunheimen 2018

En voor het vijfde jaar op rij zal ik naar Scandinavië reizen: opnieuw is het Noorwegen geworden. Met een groep van 5, dit keer via kennissen het groepje bij elkaar gesprokkeld en eens niet via een reisforum.
Doel is de twee grootste bergtoppen te overmeesteren (vorige editie is enkel de eerste gelukt) en via andere wandelpaden nu in het zuidwesten te eindigen, namelijk een fjord.

voorbereidingen & het plan

De vlucht is geboekt. Ryanair vliegt niet meer naar Oslo: Noorwegen verhoogde immers de landingstaxen die Ryanair niet wilde betalen; in plaats van dat koppig Ryanair won en toch lagere taxen mocht blijven betalen, sloot de Noorse regering gewoon die kleine luchthaven.
Dus het is Fly SAS geworden. De tickets zijn wel pakken duurder geworden: met luchthaventaxen en bagage en vlucht inclusief zitten we toch aan 327 euro. Dat gaan weinig hutten en veel vriesgedroogde zakskes eten worden!

DAG 1: veel openbaar vervoer

Vliegtuig tot Oslo Gardemmoen. Treinrit met de NSB;no tot Oslo Centrum. Tijd om wat te eten, gasflesjes aan te schaffen. 14u terug de trein op met de NSB;no tot Otta waar we maar een kwartier hebben om de aansluitende en allerlaatste bus van 17u50 van Ruter te nemen naar Lom waar we net buiten dit kleine stadje een overnachtingsplaats Strind Gardgevonden hebben.

De bende heeft al enkele keren op voorhand afgesproken en we zitten in een Whatsapp-groep waar wel toffe conversaties gehouden worden, dus ik heb er wel een goed oog in dat dit een geslaagde hiking zal worden.

DAG 2: begin hike over Galdhøpiggen tot net voor Spiterstulen

Hopelijk slapen we goed en raken we op tijd op de bus om naar de startplaats van de hike te gaan: Juvasshytta met bergtop Galdhøpppigen... eerste hikingdag meteen de allerhoogste bergtop van heel Scandinavië doen: het zal een hele prestatie worden! Daarom ook zullen we wellicht bij een groep aansluiten (kost wel 25 euro dacht ik) om geleidelijkaan en vooral veilig met koorden tesamen naar de top te wandelen. De dagtrippers die gewoon dezelfde route terug naar omlaag zullen wandelen, zullen we achter ons laten, want wij zullen oversteken en dalen langs de zuidkant af om dan naar het oosten tot net niet bij Spiterstulen te raken...