ScandinaviŽ: online kaarten

Ik ben vrij snel in mijn zoektocht naar online kaarten van Noorwegen, op de website ut.no gekomen. Het is een Noorse website en de Google Translate werkt niet voor de knoppen, maar je kunt er aardig je weg mee.

h t t p : / / u t . n o

op kaart klikken

Hieronder zie je een voorbeeld: een stukje van het noorden van Jotunheimen (je kunt zeker nog veel meer inzoomen). Je klikt op een huisje op de kaart, dan krijg je info over de berghut, de jeugdherberg, vaak uitgebaat door DNT. Onderaan verschijnt dan een pop-upvenster met een beetje uitleg: als je klikt in dit pop-upvenster krijg je een aparte webpagina over deze hut, of wandeling, of herberg met contactgegevens en faciliteiten.

Je kunt op de getalletjes klikken op de kaart: dan krijg je een overzicht van alle hutten, wandelingen enz die op dat moment aanwezig zijn. Best zoom je iets meer in op de kaart.

hutten als referentiepunt

Ik heb de hutten gebruikt als referentiepunt om een route uit te stippelen: van de ene hut tot de andere hut (zonder de bedoeling te hebben in elke hut te overnachten hoor, maar om eens een warme choco te gaan drinken, of op te drogen op een kletsnatte dag. Als back-up. Of voor een noodsituatie. Bijna elke hut ligt op een kleine dagafstand wandelen van elkaar dus ideaal om je dagen en week te plannen.

de rode T

Hoe wandel je dan met de kaarten in het landschap? Heel eenvoudig: je volgt de rood gemarkeerde wegen op de kaart = deze wegen zijn in het landschap met rode T-merktekens aangeduide wandelpaden. Het zijn vrijwilligers die elk jaar de wandelingen opnieuw maken en met rode verf overal rode T plaatsen. In de bergen veranderen de wegen nogal eens na een winter. (een bergrivier die stukken van een weg meesleurt!
Een wandelpad kan een weggetje zijn, maar ook gewoon een richtlijn naar waar je moet wandelen; ze zijn een soort kompas in het landschap om je naar de volgende hut te loodsen.

Vaak hebben ze met platte rotsblokken een mannetje in het landschap gemaakt zodat je op een donkere of mistige dag toch ook nog aanknooppunten hebt waar de rode T's zich zouden kunnen bevinden.

Op kruispunten (waar rode wegen elkaar kruisen) vind je in het landschap bijna altijd wel een wegwijzer zodat je enderzijds weet dat je in de goede richting aan het stappen bent, en anderzijds waar je bent op een kaart ;-)
En soms is zo'n wegwijzer ook wel een opluchting zodat je weet hoe ver je nog moet of al bent in je wandeling.

inzoomen en landschap verkennen

Zoals je hieronder kunt zien heeft de site veel voordelen: je ziet een overzicht met rode lijnen hoe je kunt wandelen in het gebied van hut naar hut en uiteindelijk naar je bestemming (linkerdeel). Zo zie je dat het 12 km over de top is van Spiterstulen tot Glittertinden. Nog een stukje alvorens je wel aan die wandelroute komt. Als je inzoomt (rechterdeel) zie je ook met de hoogtelijnen of stijgt of daalt en hoe steil de hellingen zijn; je ziet ook of je op gletsjergebied bent, eeuwige sneeuw, je ziet ook elk beekje met smeltwater waar je water kunt bijvullen. Zelfs moerassen worden aangeduid.
Zo kun je echt een goed beeld vormen van de omgeving, want neen Google Streetview is hier niet geweest, dus je moet het met foto's van het internet doen en met de kaarten goed lezen.

Als je praktijkvoorbeelden wilt zien, kijk dan eens naar mijn reizen van 2014, 2015 en 2016: je herkent er zeker de kaarten van ut.no en hoe ik het aangepakt heb.