wiskunde: machten

Info

De machtsverheffing is een kortere notatie van de vermenigvuldiging van dezelfde rationale getallen. Er bestaan ook rekenregels met dit soort machten, en die regels leg ik in onderstaande filmpjes uit.
Ik start met de oplossingsmethode om een macht uit te werken met een negatieve exponent. Daarna volgen de rekenregels!

Veel plezier!

MACHTEN EN TEKEN
Nog eens uitleg over wat een machtsverheffing precies inhoudt, de veelvoorkomende machten die je best uit je hoofd memoriseert en hoe je kunt zien of het resultaat positief of negatief is: wat is het teken van de macht?!

Je moet kijken naar de exponent en haakjes: staat de exponent bij de haakjes, dan is alles wat binnen deze haakjes staat het grondtal: is dat grondtal negatief, dan beslist de even exponent dat het grondtal positief wordt, of de oneven exponent dat het negatief blijft.
Staat de exponent binnen de haakjes, dan heeft de exponent, even of oneven, geen invloed op het teken van de macht en moet je eventuele minnetjes overschrijven of met een andere rekenregel benaderen.

NEGATIEVE EXPONENT
Wat moet je doen als de exponent negatief wordt? Ik onderzoek in het filmpje de rekenregel en toon je daarna de praktische werkwijze hoe je dit soort oefeningen het best aanpakt.
PRODUCT MACHTEN
Hoe vermenigvuldig je machten die hetzelfde grondtal hebben? Ik onderzoek de rekenregel en toon de werkwijze van de rekenregel in een reeks oefeningen.
DELEN VAN MACHTEN
Als je kunt vermenigvuldigen, kun je ook delen. Een kleine aanpassing van de rekenregel en je bent opweg.

Opgepast met de tweede exponent: als deze meer dan een getalletje is, werk je best met haakjes!

MACHT VAN EEN MACHT
Je kunt ook de macht van reeds een macht bepalen. Ik leg je met de definitie van de machtsverheffing de rekenregel uit en toon je vervolgens hoe je dit soort oefeningen praktisch oplost.

Ik besteed veel aandacht aan het grondtal, want als er twee exponenten zijn, heeft niet elke exponent hetzelfde grondtal en moet je dus opletten!