biolabels

Bio-producten zijn gezonder, bevatten minder schadelijke stoffen en zijn gekweekt op een manier die minder belastend is voor onze planeet. Je kunt ze in de winkels herkennen aan een label: een biolabel.

Op producten zie je de labels geprint

Het klinkt logisch dat men geen gebruik maakt van kunstmeststoffen en verdelgingsmiddelen, maar redelijk wat bio-labels garanderen ook een economisch en sociaal luik: werknemers moeten een eerlijk loon krijgen voor hun arbeid; de boeren een eerlijke prijs voor hun product zodat ze, duurzaamheid in acht genomen, ook de volgende jaren hun activiteit kunnen uitvoeren.
Op producten zie je de labels geprint

Je vindt 14 labels op labelinfo.be. De twee belangrijkste leg ik hieronder uit: het gaat over ons Belgische biograrantie dat je op producten in ons land aantreft uiteraard, als het Europese biolabel dat verspreid is in Europa en dus ook op onze procucten aanwezig is.

Biogarantie

Het label is in 1987 opgericht en is een Belgisch voedingslabel. Het garandeert dat de producten uit 100% biologische landbouw gewonnen zijn; een verwerkt product moet voor minstens 95% uit biologische landbouw afkomstig zijn.
Een ecologisch label dat strenger is dan het Europese bio-label: de producenten moeten immers verplicht ook aandacht besteden aan gebruikt water en energie en hun afval verminderen.

Het legt voor producten uit het zuiden of zelfs ingrediënten uit het zuiden waar mogelijks flexibel is omgesprongen met de correcte arbeidsomstandigheden wel extra vereisten op; het is dus gedeeltelijk ook een sociale garantie.
Dierenwelzijn is belangrijk voor dit label.

biogarantie.be labelinfo.be bioforum vlaanderen

Belgische biolabel

Europees biolabel

Het label is in 2010 officieel opgericht door de Europese Commissie en is voor alle biologische verpakte producten in Europa. De bedoeling is vooral om consumenten in heel Europa een product te doen herkennen als het aan de biologische landbouwvereisten voldoet.

Het legt geen eisen voor de arbeidsomstandigheden op en daardoor is dit label geen sociaal label in tegenstelling tot onze Belgische biogarantie.
Dierenwelzijn is wel belangrijk voor dit label.

Europese Commissie Agriculture labelinfo.be

Europees biolabel
©2024 ducksite.be - trying to be cookiefriendly: Privacy & Cookie Policy