Australië 2022 deel 1: groepsreis

De eerste vier weken doe ik een groepsreis, om de grote stap uiteindelijk te durven zetten, om hoogtepunten verspreid over het land te kunnen beleven, en omdat het programma er best okay uitziet.

Brussel - Munchen - Singapore - Sydney

Ik vloog apart van de groep omdat ik niet alleen de groepsreis wilde doen, maar nog langer blijven, en de touroperator lukte het niet om aparte vluchten te regelen. Bovendien was het voordeel van een eigen vlucht re regelen dat ik vanuit Zaventem kon vertrekken, en niet nog een aparte trip tot Schiphol moest ondernemen.

Het reizen naar Sydney was een hele onderneming! Ik kreeg mijn intercontinentale boardingpassen niet bij het inchecken vast omdat er een extra controle van mijn paspoort moest gebeuren. De eerste vlucht vanuit Zaventem naar Munchen had een uur vertraging waardoor het lopen was tot de connectievlucht: een half uur! Maar ze waren er pas begonnen met boarden en ze riepen enkele passagiers om, waaronder mij, voor die extra paspoortcontrole, wat 2x niks was, waardoor ik als een van de eersten op het vliegtuig kon!
Singapore Airlines, zeer knappe luchtvaartmaatschappij, luxueus ook in economy class, met voldoende eten, lekkere warme maaltijden, frisco's als dessert, onbeperkt drank! Ik kan ze aanbevelen!

In Singapore had ik een kleine twee uur overstaptijd. Even in de buitenlucht was ontnuchterend: zo warm en vooral vochtig! Dat belooft voor het tropische Australië! Toen ik wilde boarden en op het scherm 'Sydney' zag staan, overviel me wel het gelukigzalige gevoel van: mijn reis begint eindelijk vorm te krijgen: ik ben naar Australië aan het gaan! Geweldig en niet te beschrijven welk gevoel dat me bezorgde!

Op de luchthaven van Sydney moest ik nog door de beveiliging: was een balie net aan de bagagebanden, dus stelde weinig voor. De kerel vroeg me mijn doel van mijn reis. Vertelde ik over de plannen van groepsreis, soloreis en zei ik uit mezelf dat ik papieren had voor de groepsreis. Wilde hij die papieren zien en vond ik ze niet meteen. Zoeken op de gsm deed me wat zenuwachtig worden, maar hij liet me na een tijdje toch doorgaan!
Mijn backback rolde snel van de band. Ik kocht een opal-card om met de trein tot Sydney Central te raken. Afstappen en rondom het treinstation wandelen, ik besefte het nog niet goed dat ik effectief in Australië ben beland! Voor de eerste nacht had ik een kamer in een goedkoop hostel, Maze Backpackers, geregeld. Na een biertje in de Ierse pub iets hoger in de straat, heb ik toch een redelijk goede nachtrust gehad.

Sydney

Sydney ervaarde ik als een mooie grote stad. Mijn favoriete plaatsje was op het uiteinde in de Botanische Tuinen waar je een totaalbeeld kon zien: van een stuk tuin met daarboven de skycrapers uitsteken, daarnaast Opera House en Harbour Bridge met aan de andere kant van prachtige brug het vervolg van de hoge gebouwen. Genieten!

De eerste nacht sliep ik in een hostel omdat ik een dag vroeger dan de groep in Austrlië was, de andere twee nachten sliep ik in een rustiek hotel: Avonmore Boutique in de wijk Randwick.
Ik had er snel last van buikloop, zo erg dat ik een klein weekje bijna niets gegeten heb dan beschuiten, yoghurt en uiteindelijk de stap gezet heb naar een immodium die verbazenden tegelijk zorgwekkend meteen werkte: vier dagen geen stoelgang meer! Daarna was het opgelost en kon ik ten volle van de reis genieten.

In Sydney ook een dagje de hike Bondi To Coogee Beach gedaan in omgekeerde volgorde omdat Coogee nu eenmaal vlakbijk het hotel lag. Coogee had een prachtig strand met een regenboogdijk voor de inclusiviteit en diversiteit te tonen. Schitterend begin dus!
Daarna via Gordons Bay naar Clovelly Beach gewandeld: daar getwijfeld om in het water te springen, maar toch niet gedaan: de golven waren nogal hoog en het water vrij koud.

Verder via Waverley Cemetery, een echt uitgestrekt kerkhof, tot Bronte Beach gegaan: heerlijk zonnetje en een afgescheiden stukje zee omgeven door rotsen om de golven wat tegen te houden: ideaal moment om eens een zwemmetje te wagen! Ik raakte er snel aan de praat met een Britse dame die me haar duikbril even leende om naar de vissen te kijken.
Daarna sloeg het weer om: het wers zwaarbewolkt, de wind trok aan en het begon te regenen. De wandeling ging verder via MacKenzies en Tamarama Bay tot Bondi Beach. Groot zandstrand, maar ik vond het weinig speciaal. Wellicht had het weer daar een invloed op.

Blue Mountains

1 oktober begint het echte reisgedeelte van de groepsreis: met een busje en een vaste chauffeur/gids Angie rijden we dagelijks naar alle toppers die er onderweg te vinden zijn. We starten met een trip door de Blue Mountains, net buiten Sydney naast het westen toe. De eerste hike werd meteen afgelast: de Abercrombie Caves waren ontoegankelijk door de overstromingen die het gebied in het voorjaar geteisterd hadden. We reden door het dorpje Leuta zonder te stoppen. De eerste korte wandeling staat op het programma in Katoomba: naar de watervallen van de Wentworth Falls. In de namiddag iets verderop hielden we dan halt met een korte hike naar de rotsformaties van de Three Sisters: een kennismaking met de eerste van vele Aboriginal verhalen; hier ging het over drie zussen die versteend werden ter bescherming na een verboden liefde met een naburige vijandige stam.
We rijden een stuk verder doorheen het gebergte naar Bathurst om te logeren in het Explorers Motel. We aten 's avonds in de enige lokale pub in dat dorpje: betalen aan de bar en met een bordje en je frisse pint wachten tot ze je eten brengen. Nog wel een goed systeem: geen gedoe met gesplitte rekeningen in een groep!

Canberra

Dag erna naar de hoofdstad van dit magische land: Canberra. Voor we inchecken in het hotel brengt de gids ons naar een oostelijk uitkijkpunt over de stad en omgeving. Ik neem initiatief om van dit punt te hiken tot het hotel want ik begin het continu-in-de-bus-zitten-en-te-weinig-bewegen al wat beu te worden. Ik krijg nog 3 reisgenoten mee. Onderweg genoten van stukje natuur en schattige parkieten.
Een prachtig hotel Pavillion waar stress ontstaat want het eerste coronageval van de groep wordt in quarantaine gezet.

De dag nadien, net opweg naar centrum Canberra, de eerste groep wilde kangoeroes gespot in een aangelegd bosje naast de weg. GENIETEN!
In het centrum krijgen we een kleine 2u vrij waar de groep op 3 verschillende locaties werd afgezet en aan 1 welbepaald museum werd opgepikt, een museum met verschillende namen, dus dat zorgde voor verwarring en vertragingen :-)
Ik ben een groepje gevolgd in het eerste museum over de grondwet van Australië. Maar vooral er uitgebreid ontbeten in de cafetaria. Daarna op men eentje een rondje gelopen rond oude en nieuwe parlementsgebouwen en de tijd gedood aan de Molonglo Rivier in een heerlijk zonnetje.

Beechworth

Achter de Blue Mountains zijn grote 'stations' met kuddes runderen of schapen. In het dorpje Beechworth overnachten we in het Armour Motor Inn. Ook hier sneuvelt er 5 dagen een groepslid aan corona.

Om 6u doen een andere reisgenoot en ik een vroege hike naar de Woolshed Falls. Zien er kangoeroes en een wallaroe tijdens de wandeling. Een brug was weggespoeld dus konden we door de rivier. Net op tijd terug om naar de wijnproeverij te gaan.

Opweg naar Melbourne houden we nog een stop in Glenrowan met de legendarische bushranger Ned Kelly.

Melbourne

Een modernere stad, Melbourne. Regenachtig begin oktober, maar de skyscrapers blijven even indrukwekkend! Dat is zeker iets dat ik blijf herinneren aan Australië: die hoge skyscrapers in de grote steden. Net ten zuiden van het CBD, over de rivier en net naast de Botanische tuinen die niet zoveel voorstelden hier, bevindt zich een Shrine of Remembrance waar je gratis kunt op klimmen en dan krijg je een prachtig panorama van de skyscrapers van de stad! Mijn favor-plekje hier, ondanks het regenweer.

Op de vrije dag ben ik eerst in het treinstation een Myki-card gaan aanschaffen waarmee je bus/tram/trein kunt nemen met een maximum tarief van net geen dollar. Daarna met de trein naar de buitenwijk Vermont gereist om er fysiek in Ramsay Street aka Pine Oak Ct te staan en de huizen te aanschouwen waar de soap Neighbours werd opgenomen. Dat gaf wel een prettig gevoel.

Terug in de stad begon het harder te regenen. Ik deed nog wel een wandeling tot het shoppingcenter waar ik mijn enige echte Quiksilver riem, short en zwemshort heb gekocht voor nog geen geen 95 dollar. Mezelf daarna verplicht om eens tot Pauls Cathedral te wandelen, doorheen Chinatown en het moderne Federation Square, maar ik was niet echt onder de indruk.
Rechttegenover Federation was er een steegje, Hosier Lane, volledig in graffitti, dat me meer aansprak.

Great Ocean Road

Op drie dagen van Melbourne naar Adelaide via de Great Ocean Road. Net ten zuiden van Torquay, bij Bells Beach (2) begint de geografische Great Ocean Road. Het bord staat echter 25km westelijker in Lorne.
Aan de Kennett River houden we een stop bij het koffiehuis waar veel vogels en mijn eerste wilde koala gespot kan worden!

Toeristische topper onderweg zijn de Twelve Apostels, vlakbij Port Campbell: uitstekende rotsformaties van kalkzandsteen.
Iets verderop heb je dan soortgelijke rotsen die Razorback en Thundercave noemen, maar eigenlijk gewoon 2x hetzelfde als 12 Apostels. En als afsluiter van de dag: Bay of Martyrs nog eens geologisch hetzelfde spectakel :-)
We slapen deze eerste nacht in Warrnambool, in het City Heart Motel.

©2023 ducksite.be - trying to be cookiefriendly: Privacy & Cookie Policy